Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα της Ταξικής Ενότητας εργαζομένων για το 8ο συνέδριο της Π.Ο.Ι.Ε



Ψήφισμα της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ εργαζομένων για το 8ο συνέδριο της Π.Ο.Ι.Ε


Το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το εργατικό κίνημα και την γενικότερη κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία. Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ίσως από τους λίγους κλάδους που συνέχισε να έχει κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση. Η διαφορά εδώ είναι ότι με την κρίση τα κέρδη μειώθηκαν και από τα υπερκέρδη-μαμούθ περάσαμε απλά στην μεγάλη κερδοφορία.

Στην τελευταία τριετία οι απολύσεις που έχουν γίνει σε πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες ξεπερνούν το 50-60% των εργαζομένων. Ειδικά στον κλάδο των ιατρικών επισκεπτών οι απολύσεις φθάνουν και το 80%. Και δεν μιλάμε μόνο για μικρές εταιρίες αλλά και για εταιρίες-κολοσσούς με τεράστια κερδοφορία όλα τα προηγούμενα χρόνια, που αν και εμφανίζουν μείωση στο τζίρο τους, οι δείκτες κερδοφορίας τους παραμένουν θετικοί. Το τελευταίο κρούσμα ήταν οι 75 απολύσεις στην AstraZeneca. Το πογκρόμ απέναντι στους εργαζόμενους στο φάρμακο συνοδεύτηκε από την αξιοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων περί ομαδικών απολύσεων και καταστρατήγησης των συμβάσεων. Οι απολύσεις-πολλές από τις οποίες βαφτίστηκαν οικειοθελείς αποχωρήσεις με τον εκβιασμό της αποζημίωσης- συνοδεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις από αυταρχισμό σε χώρους δουλειάς, με επιθέσεις σε συνδικαλιστές και επιχειρησιακά σωματεία και φυσικά με την καλλιέργεια του φόβου σε όσους συναδέλφους δεν απολύθηκαν. Και έρχονται νέα κύματα απολύσεων τους επόμενους μήνες με πρόσχημα τα νέα δελτία τιμών στο φάρμακο. Σε ΄όλες αυτές τις χιλιάδες απολύσεις, η Ομοσπονδία δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να κινητοποιήσει τους συναδέλφους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, προχώρησε στην μετατροπή του ταμείου σε επαγγελματικό. Αντί να προτάξουν το αίτημα για ασφάλιση χιλιάδων εργατών τη φαρμακοβιομηχανίας στο ΤΕΑΥΦΕ, αντί να σηκώσουν το βάρος της οργάνωσης του αγώνα για καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την ανατροπή κυβέρνησης και τρόικας, μετατρέπουν την δημόσια επικουρική ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή: συρρικνωμένη κύρια σύνταξη βοήθημα – ανταποδοτικό χαρτζιλίκι – ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Η επικουρική σύνταξη ουσιαστικά εξαφανίστηκε αλλά συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις ίδιες εισφορές. Και όλα αυτά βέβαια έγιναν με το σύνθημα της σωτηρίας του ταμείου και της «αυτοδιαχείρισης».

Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση βρίσκονται στην δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κινήματος του παραγοντισμού, της πελατειακής λειτουργίας, της διαπλοκής με το κράτος και την εργοδοσία και φυσικά της αγωνιστικής ρητορείας στα χαρτιά, στους τέσσερεις τοίχους των διοικητικών συμβουλίων και στις εκλογές, όπου κρίνονταν οι αντιπρόσωποι για τις Ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα και τα αντίστοιχα παζάρια. Αυτό το εργατικό κίνημα μας έφερε ως εδώ. Αυτό το εργατικό κίνημα είναι μηχανή παραγωγής διοίκησεων σαν της ΓΣΕΕ η της Ομοσπονδίας στο φάρμακο.

Εμείς συνάδελφοι, η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για μια συνολικά διαφορετική κατεύθυνση στον κλάδο. Που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο φάρμακο σε νέα βάση και θα συμβάλλει έμπρακτα στον κοινό μας αγώνα με όλη την εργατική τάξη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεων της.



- Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής. Παλεύουμε για να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κάθε διαχειριστής της αντεργατικής πολιτικής. Άμεσα παλεύουμε για αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση, υγεία, εκπαίδευση, δημοκρατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε συνολικά να απαλλαγούμε από αυτήν την πολιτική εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε ενάντια στην κοροϊδία της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της «εθνικής πολιτικής» φαρμάκου που θέλει να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε κλακαδόρο συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Που θέλει την παραγωγή και την έρευνα στο φάρμακο να παραμείνει ιδιωτική-επιχειρηματική αλλά την διανομή κοινωνική. Χρειάζεται συνολικά άλλη οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, έξω από τα σημερινά μοντέλα, με τα μέσα παραγωγής και την εξουσία στα χέρια των εργατών. Το εργατικό κίνημα στο φάρμακο με την δράση, την εμπειρία και την γνώση του μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για μια τέτοια προοπτική.



- Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες πρέπει να μπουν μπροστά για την υπεράσπιση, της ζωής και της αξιοπρέπειας τους.Και αυτό προϋποθέτει ένα εργατικό κίνημα ανεξάρτητο από τους κρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς, ένα εργατικό κίνημα των συναδέλφων, ένα εργατικό κίνημα του αγώνα, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του δουλεμπορίου των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων.- Για να αντιπαλέψουμε τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Να αποτρέψουμε να καταλήξει η υγεία πανάκριβο εμπόρευμα, το φάρμακο είδος πολυτελείας. Να μη κλείσει καμία μονάδα ΕΟΠΥΥ.Για να τεθεί με άλλους όρους η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης με το κάλεσμα για γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες στις πόλεις και την προετοιμασία πανελλαδικής κινητοποίησης και απεργίας, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας για να ανοίξει το ζήτημα στην κοινωνία.



- Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το ΤΕΑΦΥΕ, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο και τις συντάξεις και την κλοπή των εισφορών. Το ταμείο όχι μόνο παραμείνει στο κράτος αλλά να ενταχθούν σε αυτό και οι άλλοι εργαζόμενοι στο φάρμακο, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια η Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε. Να συντονιστούμε με τους συναδέλφους για αυτόν τον σκοπό.



- Το εργατικό κίνημα του κλάδου και τα σωματεία πρέπει να κρίνονται με βάση τους χώρους δουλειάς. Η κρίσιμη μορφή εδώ είναι οι σωματειακές επιτροπές στους χώρους εργασίας που σήμερα δεν υπάρχουν πουθενά. Η Ομοσπονδία θα πρέπει άμεσα να πρωτοστατήσει στο κάλεσμα για την δημιουργία σωματειακών επιτροπών και στην διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων μέσα στις εταιρείες και τα εργοστάσια, εκεί που δουλεύει και αναπνέει η αγωνία και ο φόβος όλων των συναδέλφων. Με θέμα την ενημέρωση για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την κατάσταση με την συλλογική σύμβαση, την κοινωνική ασφάλιση. Με περιοδεία στους χώρους δουλειάς των διοικητικών συμβουλίων που έχουν την δυνατότητα το κάνουν. Με κείμενο-ψήφισμα προς τις διοικήσεις των σωματείων, με ειδική επιτροπή της Ομοσπονδίας με νομική, συνδικαλιστική και οικονομική υποστήριξη που θα αναλάβει αυτό το καθήκον. Με κάλεσμα για μαζικοποίηση των σωματείων με εργαζόμενους από όλο τον κλάδο του φαρμάκου. Με ειδικές παρεμβάσεις για χώρους όπως τα διαγωνιστικά και τα φαρμακεία.



- Είμαστε ενάντια στον συντεχνιασμό και την διάσπαση του κλάδου. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες υγείας και επιστημονικοί συνεργάτες. Υπάρχουν εργαζόμενοι, εργάτες στους διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες που ανήκουν στο εργατικό κίνημα και όχι στις εργοδοτικές φιέστες. Παλεύουμε για την άρση της σημερινής διάσπασης στον κλάδο του φαρμάκου, για μια ενιαία Ομοσπονδία όλων των εργαζομένων στο φάρμακο. Η Ομοσπονδία να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ενοποίηση των Ομοσπονδιών μέσα από ένα νέο ενωτικό συνέδριο.



- Αγωνιζόμαστε για έναν διαφορετικό προσανατολισμό στο κομμάτι της υγείας. Είμαστε ενάντια στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση η χρήση αναλώσιμων υλικών, στις συναλλαγή, στην δουλειά με το κομμάτι. Τα φάρμακα είναι κοινωνικό αγαθό. Η Ομοσπονδία πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε εκμαυλιστές συνειδήσεων για το ευκαιριακό κέρδος η την διάσωση της θέσης τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες πρακτικές. Η φασόν πρακτική στο φάρμακο, η συνταγογράφηση εκτός ένδειξης να καταγγέλονται δημόσια από την Ομοσπονδία και τα μέλη της που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές να διαγράφονται χωρίς άλλες διαδικασίες.



- Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις ταξικές δυνάμεις στο φάρμακο για ενότητα στην δράση και συμπόρευση σε όλες τις μάχες του κλάδου. Δεν χωράνε σε αυτήν την ενότητα οι δυνάμεις που υλοποιούν στον φάρμακο τον κρατικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό γιατί διασπούν την εργατική τάξη. Ενότητα πραγματική στην βάση της συναπόφασης, της ισοτιμίας και της συμμετοχής όλων των εργαζομένων που θέλουν να αγωνιστούν, ενότητα που θα υπερβεί την σημερινή πολυδιάσπαση και όχι ενότητα-μαϊμού που βάζει όρο την ένταξη στο ένα η το άλλο ψηφοδέλτιο με μόνο στόχο την ενίσχυση κομματικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου