Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αποφάσεις της ολομέλειας (22/3) της ταξικής ενότητας φαρμάκου και ιατροτεχνολογικών επαγγελμάτων





Συνεδρίασε το σάββατο 22 Μαρτίου η ανοιχτή ολομέλεια της ταξικής ενότητας εργαζομένων στο φάρμακο και τα ιατροτεχνολογικά επαγγέλματα. Στή σύσκεψη συμμετείχαν συνάδελφοι απο οκτώ εταιρίες φαρμάκου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς και εργαζόμενοι σε διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία.

Συζητήθηκε η κατάσταση στους χώρους δουλειάς, οι εξελίξεις με τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται με κεντρικά ζητήματα τις συλλογικές συμβάσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την κατάσταση στο εργατικό κίνημα.

Τονίστηκε η ανάγκη συμβολής σε ένα άλλο μοντέλο συνδικαλισμού που θα υπερβαίνει τον σημερινό εκφυλισμό του κρατικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού και θα στηρίζεται στην συμμετοχή, την δράση και την αλληλεγγύη των συναδέλφων, στις γενικές συνελέυσεις και την παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς. Κομβική σημασία έχει εδώ το ζήτημα των σωματειακών επιτροπών μέσα στις επιχειρήσεις, ζήτημα που η ταξική ενότητα έχει θέσει εδώ και καιρό μέσα στο σωματείο και έχει πρωτοσταστήσει σε πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί. 

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη συνάντησης και κοινής δράσης με όλες τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας αλλά και στο εργατικό κίνημα και τον ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα. Σε αυτά τα πλαίσια, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή  στην προσπάθεια για τον συντονισμό των εργατικών σχημάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και στο προγραμματισμένο διήμερο των εργατικών σχημάτων στον χώρο της υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα (18 & 19) Απρίλη.

Η ολομέλεια συζήτησε και για τον χαράκτηρα της ταξικής ενότητας, ως κοινωνικοπολιτικής συσπείρωσης στην οποία συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι που συμφωνούν με τις βασικές κατευθύνσεις και δράσεις της και διαχωρίζονται έμπρακτα απο όλες τις παραλλαγές του εργοδοτικού-κρατικού συνδικαλισμού και τις παρατάξεις του.  Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα απο κομματική ένταξη η όχι. Η ταξική ενότητα δεν υπάγεται σε κάποιον κομματικό μηχανισμό, ούτε αποτελεί την συνδικαλιστική παράταξη κάποιου πολιτικού κόμματος. Εξαιτίας αυτού του χαρακτήρα της, ως εργατικής-ενωτικής προσπάθειας, αποκλειστική αρμοδιότητα για το περιεχόμενο, τις δράσεις και τις προτάσεις της ταξικής ενότητας έχει η ολομέλεια της, η οποία θα συνεδριάζει σε μηναία βάση στα γραφεία του σωματείου σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται δημόσια, όπως και οι αποφάσεις της. Ανάμεσα στις ολομέλειες θα λειτουργεί συντονιστικό με συναδέλφους απο όλους τους διαφορετικούς χώρους (φάρμακο, διαγνωστικά, φαρμακεία).

Πέρα απο την συγκρότηση των πρώτων σωματειακών επιτροπών, αποφασίστηκε η οργάνωση της δράσης για την απεργία στις 9 Απριλίου ενώ συζητήθηκε και παρέμβαση για την πρωτομαγιά.

Η ολομέλεια ομόφωνα αποφάσισε την κατάθεση πρότασης στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου για την άμεση διεξαγωγή γενικής συνέλευσης με θέμα την συλλογική σύμβαση και την κατάσταση στον κλάδο.

Επόμενη συνεδρίαση, με κύριο θέμα την κατάσταση για τους εργαζόμενους στα φαρμακεία, τις σωματειακές επιτροπές και την ενημέρωση και αποτίμηση των παραπάνω πρωτοβουλιών και δράσεων, ορίστηκε για το Σάββατο 10/5 στα γραφεία του σωματείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου